FOTOGRAFEN


"Sverige har många duktiga fotografer. Sverige har också många duktiga journalister och författare. Några få kan på ett fängslande sätt berätta en historia i både ord och bild. En av dem heter Per-Olof Sännås".

Så skrev det liberala nyhetsmagasinet NU när Per-Olof Sännås bok om AIK:s beryktade supporterklack Black Army kom ut. Per-Olof Sännås är fotografen som blivit känd för sina inträngande skildringar av olika ungdomskulturer. Med kameran i hand har han under flera år levt tillsammans med olika gäng som skinheads, klottrare, raggare, Black Army och Hells Angels och sedan gett ut uppmärksammade fotoböcker om dem.

"Per-Olof Sännås är utomordentligt närvarande i sitt arbete bakom kameran. Han är en lågmäld, lyhörd iakttagare och rapportör. Han ser och hör med det nyfikna barnets hela häpnad. Och han registrerar sina intryck med den professionella reporterns absoluta precision", skrev Fotonyheterna.

Per-Olof Sännås är född den 28 december 1949 på Södermalm i Stockholm. Sin journalistiska bana började han på Svenska Dagbladets dotterföretag Huvudstadspress 1974. Huvudstadspress gav ut lokaltidningar i Stockholm och Sännås arbetade på Söderredaktionen.

Per-Olof Sännås var från början reporter men upptäckte efter hand att det var mera intressant att ta bilder.

- Min första kamera var en begagnad Nikon F2 som jag köpte på Gunnar Ohlssons Foto på Hornsgatan, minns han.

Efter några år på Huvudstadspress och sedan Bonniers veckotidningsförlag blev han pressfotograf på heltid. Sännås skaffade en polisradio och började åka runt på nätterna och ta nyhetsbilder som han sålde till morgon- och kvällstidningarna. Den första tiden jobbade han mest åt Svenska Dagbladet men snart blev Aftonbladet hans viktigaste uppdragsgivare.

Samtidigt blev Sännås mer och mer intresserad av den dokumentära fotografin. Under sina nattliga upptäcktsfärder genom storstaden mötte han människorna på samhällets skuggsida. Det var narkomaner, uteliggare och kriminella vilka Sännås dokumenterade med sin kamera. Förebilderna var amerikanska fotografer som Weegee och Robert Capa.

Sommaren 1986 stötte Sännås på ett gäng skinheads i Gamla Stan.

- Jag glömmer aldrig mitt första möte med skinnhuvudena. Jag blev nämligen själv misshandlad, berättar Sännås. Men den engagerade fotografen lät sig inte avskräckas.

- Jag ville veta vad som dolde sig bakom den aggressiva fasaden.

Sännås återvände till skinnhuvudena mötesplats och till slut accepterade de honom. I tre år levde Sännås med gänget. Resultatet blev fotoboken Skinheads som kom 1988. De både våldsamma och gripande bilderna gjorde Sännås till ett känt namn inom dokumentärfotografin.

Den skicklige fotografen hade funnit sin nisch.

- Efter skinheadboken ville jag göra någonting helt annat, säger han.

Per-Olof Sännås nästa projekt blev att dokumentera ett gäng klottrare.

"En samvaro som förde fotografen in i nattliga kulvertar , genom t-banetunnlar och förbi den bortersta förortens plansprängda miljonprogramsmiljö.", för att citera Svenska Dagbladet. Per-Olof Sännås följde gänget i tre år. Det unika bildmaterialet presenterade i boken Graffiti 1993.

På bokens baksida står det: "Graffiti är ett unikt tidsdokument. Boken handlar om ett gäng grabbar och tjejer, förorternas okrönta målarkungar. Deras vapen är sprayburkar som exploderar i ord och bilder. Även Per-Olof Sännås arbetar med ord och bild som uttrycksmedel. Hans envisa och fördomsfria attityd öppnar dörrar som är stängda för oss andra. Per-Olof vann ungdomarnas förtroende. Den här boken är resultatet av detta öppna förtroende."

Efter klottrarna började Per-Olof Sännås intressera sig för fotbollens supporterkultur. Våren 1994 följde han med AIK:s beryktade klack Black Army på en bussresa till Göteborg. Det blev startskottet för nästa stora fotoprojekt. I fyra år levde Sännås med det svartgula gänget på Råsundas norra läktare. Han gick på alla matcher, åkte med på bortaresor över hela landet och dokumenterade supporterlivet med sin kamera.

- Fotboll handlar inte om liv eller död. Det är någonting mycket viktigare än så, konstaterade Sännås. Resultatet blev boken Black Army 1998.

"Det är en mäktig bok Per-Olof Sännås gjort", skrev Sundbybergs och Solna Tidning. "Livets starkaste känslor finns förevigade mellan pärmarna . Glädjen, sorgen och hatet. Gemenskapen och värmen. Fanatismen, fylleriet och slagsmålen, Per-Olof Sännås har varit med överallt och han väjer inte för att visa verkligheten."

"Boken har precis kommit ut", skrev SST. "men för Per-Olof Sännås är den redan historia. Tomheten efteråt börjar kännas och Per-Olof vet vad det betyder: snart dags för en ny bok."

Under arbete med Black Army-boken hade Sännås lärt känna några bikers i Lugnets industriområde. De kallade sig för Choppers South Side och drömde om att en dag bli Hells Angels. Per-Olof Sännås började umgås med dem.

Efter först ha varit hangaroundklubb och sedan provmedlemmar blev de 1997 Stockholms Hells Angels-avdelning. Som förste fotograf i världen fick Sännås tillåtelse att skildra den beryktade motorcykelklubben inifrån. I Hells Angels värld upplevde Sännås på nära håll det stora nordiska mc-kriget, vilda fester, bikerbröllop och dramatiska polisrazzior. Sännås levde fem år med Hells Angels.

- Du har kommit så nära oss man kan komma utan att bli hangaround, förklarade en av medlemmarna och polisen undrade om inte Sännås också borde skaffa sig en motorcykel. Boken Hells Angels blev en stor succé och översattes även till engelska.

"Det som imponerar allra mest står som en fotnot på sidan två i Per-Olof Sännås nya bok om Hells Angels: Författaren har tidigare utgivit Skinheads (1988), Graffiti (1993) och Black Army (1998). För fjärde gången har han lyckats med det till synes omöjliga att ta sig in i en stängd mytomspunnen subkultur", skrev tidningen Foto.

Efter en tids vila var det dags för Per-Olof Sännås att dra igång nästa stora fotoprojekt.

- Jag har alltid fascinerats av det svenska folkhemmets första rebeller - Raggarna, säger Sännås.

Hösten 2008 hejdade han en raggarbil på Sveavägen och frågade om han fick åka med.

Med viss tvekan släppte de in honom.

Därmed började en resa genom Raggarsverige som varade i tre år.

- Jag fann en kultur som fortfarande levde och utvecklades trots att det är 50 år sedan de första raggargängen dök upp.

Kulturen har gått i arv. När far blir för gammal för att köra raggarvarvet tar sönerna och döttrarna över.

Per-Olof Sännås trivdes i raggarnas värld. Han tillbringade otaliga nätter inklämd i baksätet på olika raggarbil, njöt av ljudet från V 8:an, 50-talsmusiken och gemenskapen. Och ibland när ingen annan var nykter fick han själv köra raggarbilen.

Boken Raggarna släpptes på en stor releasefest hos raggarklubben Moonshine Cruisers i Stockholm i maj 2012 då över tusen raggare från hela Sverige kom för att vara med.

Idag är Sännås något av en kultfigur inom dokumentärfotografin.

- En bild som inte är värd att ta risker för är inte värd att ta över huvud taget, säger han.

Läs intervjun med P-O Sännås i fototidningen Kamera & Bild här.

Medlem i Svenska Journalistförbundet (SJF) och Pressfotografernas Klubb (PFK).

Kontakta Per-Olof Sännås: po@sannas.se, mobil: 070-726 84 67